d
Follow us
Avocat Divort Bucuresti ✔️ Afla cate tipuri de divort exista, care sunt motivele si ce consecintele sunt

Află câte tipuri de divorț există, care sunt motivele și ce consecințele sunt

Conform art. 259, alin. (6) „Căsătoria poate fi desfăcută prin divorț, în condițiile legi”.

În acest sens, precizăm faptul că legea prevede trei tipuri de divorț, respectiv modalități în care soții pot solicita desfacerea căsătoriei, și patru motive, diversitatea situațiilor ivite încadrându-se în conținutul unuia dintre acestea.

Desfacerea căsătoriei prin divorț poate fi cerută pe cale administrativă, notarială sau judiciară. De menționat este faptul că soții nu pot alege calea administrativă dacă au copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați, dar pot demara procedura de divorț la notar sau la instanța de judecată competentă.

Motivele de divorț sunt următoarele:

– divorțul prin acordul soților;

– divorțul pentru motive temeinice (din culpă);

– divorțul pentru o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani;

– divorțul din cauza sănătății unuia dintre soți.

De asemenea, fiecare dintre aceste proceduri are condiții proprii de admisibilitate, dar în cuprinsul prezentului articol vom analiza, dintre cele trei tipuri de divorț, doar prevederile referitoare la procedura divorțului pe cale judiciară.

Reiterăm faptul că există patru motive de divorț, respectiv cele pe care le-am enunțat mai sus, iar situația concretă în care te afli trebuie încadrată în cuprinsul unuia dintre acestea.

1. Divorțul prin acordul soților

Dacă ești căsătorit/ă, indiferent de cât timp, fie că ai sau nu ai copii minori și consideri că această situație nu mai poate continua din varii motive, iar soțul tău este de acord, puteți să vă adresați instanței de judecată, manifestându-vă dorința de a divorța, iar instanța va lua act de consimțământul vostru în acest sens, pronunțând o hotărâre prin care va desface căsătoria încheiată între voi, prin acord.

2. Divorțul pentru motive temeinice (din culpă)

Căsătoria este caracterizată de armonie, înțelegere, respect, fidelitate. Dacă pe parcursul căsătoriei au intervenit situații care îți afectează relația cu soțul/soția și din această cauză mariajul vostru nu mai poate continua, în sensul că soțul tău generează permanent conflicte din cauza consumului de alcool, este infidel sau manifestă alte asemenea comportamente, te poți adresa instanței de judecată cu o cerere de divorț prin care să soliciți desfacerea căsătoriei din culpa soțului tău, considerând că acesta este vinovat de destrămarea relației.

În acest caz, dacă dai „vina” pe soțul tău, trebuie să aduci și probe care să dovedească ceea ce afirmi, el având de asemenea posibilitatea de a aduce probe împotriva ta. Instanța de judecată va administra toate probele încuviințate, iar în urma acestei etape va stabili dacă vina aparține exclusiv unuia dintre voi sau dacă amândoi sunteți vinovați de destrămarea căsătoriei, în acest din urmă caz pronunțând divorțul din culpa voastră comună.

Pe lângă aceste aspecte, este de reținut faptul că în hotărârea de divorț se face mențiune despre culpa unuia dintre soți sau chiar a ambilor. Interesează în mod deosebit divorțul pronunțat din culpa exclusivă a unui dintre soți, deci atunci când s-a stabilit că doar tu ești responsabil de destrămarea căsătoriei, iar în acest caz trebuie să cunoști faptul că:
– vei fi obligat, la cerere, la plata cheltuielilor de judecată;
– nu poți solicita și obține prestația compensatorie;
– poți fi obligat la plata de despăgubiri pentru prejudiciul a cărui cauză este divorțul;
– pierzi beneficiul contractului de închiriere pentru locuința comună și dreptul de a obține de la soțul nevinovat indemnizația pentru acoprirea cheltuielilor de instalare într-o nouă locuință, la fel se întâmplă și în cazul în care locuința este proprietate comună;
– poți beneficia de obligația de întreținere între foștii soți cel mult un an de la desfacerea căsătoriei, iar nu pe durată nedeterminată, cât timp durează starea de nevoie;
– deși culpa exclusivă la divorț nu reprezintă un factor determinant pentru stabilirea măsurilor privitoare la minori, întrucât un soț vinovat de destrămarea căsătoriei poate fi un părinte bun, instanțele țin totuși cont și de acest aspect atunci când se pronunță asupra acestor măsuri.

3. Divorțul pentru o separare în fapt care a durat cel puțin doi ani

În acest caz, dacă ești căsătorit/ă, dar în fapt te-ai despărțit de soțul tău de cel puțin doi ani, însă acesta nu dorește să îți acorde divorțul ori nu există motive pentru a solicita divorțul pe motivul anterior, respectiv din culpa lui, atunci te poți adresa instanței cu o cerere prin care îi soliciți să procedeze la desfacerea căsătoriei, invocând separarea în fapt care a durat cel puțin doi ani. Această situație de fapt golește de conținut instituția căsătoriei, care a rămas doar o simplă legătură juridică între voi.

4. Divorțul din cauza sănătății unuia dintre soți

Precizăm încă de la început faptul că acest motiv nu se referă la orice boală care intervine pe parcursul căsătoriei cu privire la unul dintre soți.

În acest caz, starea de boală constă doar în alienație sau debilitate mintală și doar soțul bolnav poate solicita desfacerea căsătoriei pentru acest motiv.

Consecințele sunt diverse, astfel încât este important motivul pentru care s-a pronunțat divorțul. De pildă, soțul din a cărui culpă exclusivă s-a pronunțat divorțul poate fi obligat la plata unor despăgubiri ori poate pierde beneficiul contractului de închiriere a locuinței în care ați stat împreună în timpul căsătoriei.

De asemenea, ulterior divorțului poate deveni incidentă obligația de întreținere între foștii soți ori prestația compensatorie, dacă sunt îndeplinite condițiile legale.

Menționăm faptul că, după cum se poate observa, divorțul pe cale judiciară presupune anumite condiții care se impun a fi îndeplinite, lucrurile fiind mai ample și delicate în aceste cazuri, motiv pentru care devine evidentă nevoia de a apela la ajutor de specialitate.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația în materie de divorț și partaj, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

Comments

  • Stoian Cristina

    18 mai 2022

    Bună ziua.
    Dacă nu îmi mai iubești soțul și nu mai doresc sa stau cu el, pot depune cerere de divorț dacă el nu este de acord?
    Va mulțumesc

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodivort.ro.