d
Follow us
AvoDivort.ro | Ce bunuri nu sunt incluse in masa partajabila | Partaj București

Ce bunuri nu sunt incluse în masa partajabilă în procesul de partaj?

Bună ziua! În data de 27.03.2014 a avut loc căsătoria nostră, întemeiată la acel moment pe sentimente și afecțiune reciprocă.

Reședința noastră, încă de la începutul căsătoriei, a fost într-un imobil închiriat din Italia, țară în care ne-am și cunoscut. În România doar călătoream, pe perioade scurte de timp, primindu-ne în cazare mama soțului meu.

Pe măsura trecerii timpului, am observat, cu regret, că relațiile dintre noi au început să se răcească, iar mai apoi aveam să constat că motivele care au stat la baza căsătoriei au dispărut, nemaiexistând legătura specifică unei familii tradiționale.

În acest sens, arăt că era rară comunicarea dintre noi, iar atunci când exista, discuțiile erau în contradictoriu. Sentimentele care ne-au unit au dispărut și, odată cu ele, și interesul reciproc față de celălalt soț.

În aceste circumstanțe, apreciez că relația de căsătorie nu mai poate continua, în ciuda faptului că s-a încercat salvarea ei, rămânând respectul reciproc rezultat din experiențele vieții trăite la distanță față de casă. În conjunctura actuală, căsătoria devine imposibilă, relațiile dintre noi fiind iremediabil vătămate, continuarea acesteia devenind o povară pentru ambii, cu atât mai mult cu cât suntem despărțiți în fapt de aproximativ 2 ani și jumătate, având fiecare un cerc de cunoștințe distinct, centru de interes diferit și activități profesionale separate.

Problema însă intervine în privința bunurilor mele dobândite înainte de căsătorie, respectiv a unor imobile moștenite în urma decesului tatălui meu, precum și alte câteva bunuri.

Mă interesează să stabilesc o întâlnire cu unul dintre avocații dumneavoastră, întâlnire în cadrul căreia să discutăm asupra patrimoniului comun și cum anume urmează a fi el împărțit – ce nu se include în masa partajabilă.

Întrebare adresată de D. Schipor

Bună ziua, doamnă Schipor! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în dreptul familiei, respectiv divorț și partaj, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu cele precizate, până la întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele cu privire la masa partajabilă:

Nu toate bunurile se vor împărți la partaj. Bunurile pe care urmează să le precizăm în continuare nu se vor lua în considerare într-un eventual proces de partaj: bunurile obținute înainte de căsătorie, bunurile obținute prin moștenire, bunurile primite prin donație, în afara cazului în care donatorul a prevăzut în mod expres, în contractul de donație, că aceste bunuri sunt comune celor doi soți, bunurile de uz personal – obiectele de îmbrăcăminte și bijuteriile personale, de pildă; drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală, cum ar fi drepturile de autor; premiile și recompensele; schițele si proiectele artistice; indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material cauzat unuia dintre soți (de exemplu, în cazul unui accident, sumele plătite cu titlu de daune unuia dintre soți vor reprezenta bun propriu al acestuia), bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în locul acestuia (de exemplu, dacă soțul schimbă ceasul moștenit de la părinți cu un alt accesoriu vestimentar, acesta din urma va fi bunul său propriu), fructele bunurilor proprii (chiria unui apartament moștenit de la părinți).

Urmează să discutăm pe larg în cadrul întâlnirii cu privire la bunurile ce sunt incluse în masa partajabilă, o strategie de mediere, iar în situația în care nu putem ajunge la un acord cu privire la împărțirea patrimoniului, strategia de apărare pentru procesul de partaj.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodivort.ro.