Ce impact are divorțul asupra bunurilor soților și ce se întâmplă cu cele dobândite în viitor?
Sub o formă sau alta, primim deseori întrebarea „Ce impact are divorțul asupra bunurilor soților și ce se întâmplă cu bunurile dobândite de către unul dintre soți pe viitor?”
Ei bine, conform art. 385 din Codul civil, regimul matrimonial încetează la data introducerii cererii de divorț, cu excepția cazului în care soții cer instanței de divorț să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separației în fapt.
Cu privire la bunurile dobândite de către soți și aflate în patrimoniul acestora, menționăm că ele se împart conform acordului dintre soți. În lipsa unui astfel de acord, de către instanța de judecată. Pentru acest din urmă caz, actul de lichidare constă într-o hotărâre judecătorească.
Pentru ca judecata cauzei să aibă loc în mod echitabil, ca cererile și apărările să fie în conformitate cu legea, părțile trebuie să fie asistate de către un avocat.
Revenind, în ce privește comunitatea legală sau convențională, menționăm că aceasta se lichidează după cum urmează: fiecare dintre soți preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune și la regularizarea datoriilor. Cota-parte ce revine fiecărui soț se stabilește pe baza contribuției sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Munca oricăruia dintre soți în gospodărie și pentru creșterea copiilor reprezintă o contribuție la cheltuielile căsătoriei.
Prin urmare, în funcție de strategia de apărare concepută de fiecare dintre soți, respectiv de avocații acestora, de probele propuse la dosar, instanța de judecată urmează să aprecieze care este cota-parte ce revine fiecărui soț din patrimoniul comun.
Primim de asemenea, deseori, întrebarea „Cine este persoana responsabilă pentru datoriile existente după procedura de divorț/separare?”
În mod firesc, în cursul divorțului, datoriile se regularizează conform acordului dintre soți. În lipsa unui astfel de acord, datoriile sunt regularizate de instanța de judecată.
În ce privește o eventuală plată compensatorie, precizăm că fiecare dintre soți, în funcție de particularitățile cauzei, este îndreptățit să pretindă o astfel de plată.
Dacă pe parcursul partajului bunurilor comune, bunurile acordate unui soț depășesc cota-parte la care acesta ar avea dreptul având în vedere contribuția sa la dobândirea acestor bunuri, celălalt soț are dreptul de a primi o plată compensatorie. În plus, soțul nevinovat în ceea ce privește divorțul și care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei poate cere celuilalt soț să îl despăgubească.
Conform art. 388 și 390 din Codul civil, în cazul în care divorțul determină un dezechilibru semnificativ în condițiile de viață ale soțului reclamant, căsătoria a durat cel puțin 20 de ani și divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant are dreptul la o compensație chiar mai mare.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
Pavel Marian
Dupa moartea tatalui eu si fratele meu am mostenit o casa, eu un sfert, fratele un sfert si jumatate mama fiind divortati in momentul decesului. Noi vrem acum sa vindem acel imobil. In cazul in care mama era divortata, ne mai trebuie curator pentru fratele meu care este minor? Sau reprezentantul lui legal este mama intrucat erau divortati?
+40 755 400 979