Ce se întâmplă dacă nu plătești timp de 3 luni pensia de întreținere stabilită în favoarea minorului?
Buna ziua! Vă rog a-mi permite o întâlnire cu dumneavoastră.
Am divorțat de fostul soț, dar avem un copil minor împreună. Fostul soț a refuzat să plătească timp de 3 luni pensia.
Aș vrea să îmi programați o întâlnire la birou pentru a discuta despre cazul meu și pentru a mă reprezenta. Ce pot face?
Cu stima.
Întrebare adresată de nume anonimizat de către platformă
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în dreptul familiei, respectiv divorț și partaj, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat. Până atunci arătăm după cum urmează:
Există două ipoteze. Dacă neplata are loc din rea-credință sau pentru motive întemeiate, apreciate de la caz la caz. Astfel, dacă nu există rea-credință în neplata pensiei de întreținere, mama ori tatăl copilului, după caz, poate solicita unui executor judecătoresc începerea executării silite împotriva celui obligat la plata pensiei și recuperarea sumelor datorate. Dacă neplata are loc din rea-credință, cel obligat la plata pensiei săvârșește infracțiunea de abandon de familie, dacă sunt îndeplinite trei condiții: 1. neplata să aibă loc din rea-credință 2. neplata să aibă loc timp de 3 luni sau mai mult; 3. pensia de întreținere să fie stabilită pe cale judecătorească. Cu cât e pedepsită neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească? De la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ce înseamnă locuința minorului?”, am arătat, în detaliu, cum se stabilește locul numit „acasă”. Mai mult decât atât, în articolul „Cum se împarte la divorț un apartament luat prin credit?” am arătat exact cum se procedează în cadrul unui imobil luat prin programul Prima Casă.