d
Follow us

Cum obții autoritatea părintească (custodia) exclusivă?

Datorită numeroaselor întrebări din partea cititorilor avodivort.ro, am decis să abordăm astăzi un subiect de interes, și anume autoritatea părintească exclusivă sau, spus în limbaj colocvial, cum poți obține custodia exclusivă asupra copilului tău.

Pentru început precizăm că, autoritatea părintească însumează totalitatea drepturilor și obligațiilor pe care părinții le au în creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.

Printre drepturile și obligațiile părinților amintim: dreptul și îndatorirea de a îngriji de sănătatea și dezvoltarea fizică, psihică și intelectuală a copiilor minori, dreptul și îndatorirea părinților de a da copilului orientarea și sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaște acestuia, dreptul și îndatorirea de a aplica copilului anumite măsuri disciplinare, cu respectarea demnității lui, dreptul părinților de a-l reprezenta pe minor în actele juridice sau de a-i încuviința asemenea acte.

Cel mai important aspect, fără doar și poate, este acela că autoritatea părintească se exercită doar în interesul superior al copilului, cu respect față de acesta, ținându-se cont în fiecare decizie de înclinația copilului, conform vârstei, respectiv de gradul de maturitate.

Ca regulă, custodia revine în egală măsură ambilor părinți, deci nu avem custodia exclusivă decât pentru motive întemeiate. Se dorește a se menține echilibrul în viața de familie, atât timp cât principala traiectorie urmată de aceștia este o dezvoltare fizică, mentală, morală, socială și spirituală armonioasă pentru minor.

Ce se întâmplă în cazurile particulare?
În situația unui divorț, dacă există copii minori, instanța, soluționând fondul, va stabili, chiar și din oficiu, asupra autorității părintești.

* De asemenea, pe parcursul desfășurării procesului care privește fondul, partea îndreptățită poate solicita pe calea ordonanței președințiale custodia exclusivă.

Cazul în care, în urma unei relații de concubinaj, au rezultat copii minori, iar părinții se despart, au, de asemenea, dreptul să ceara stabilirea autorității părintești pe cale legală.

Totodată, se poate reveni asupra unei convenții sau hotărâri judecătorești, chiar asupra unei soluții date cererii de ordonanță președințiale, fie printr-o noua ordonanță președințială, fie prin hotărârea dată fondului/prin calea de atac asupra hotărârii.

Justiția înclină pentru autoritatea părintească comună, doar în cazurile excepționale autoritatea părintească este exercitată de un singur părinte. Cazurile sunt reglementate de dispozițiile art. 36 alin. (7) din Legea nr. 272/2004 , iar potrivit acestuia „se consideră motive întemeiate pentru ca instanța să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependența de droguri a celuilalt părinte, violența față de copil sau față de celălalt părinte, condamnările pentru infracțiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracțiuni cu privire la viața sexuală, infracțiuni de violență, precum și orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de către acel părinte a autorității părintești”.

Un aspect ce impactează, în cazul alcoolismului la unul dintre părinți, este și comportamentul față de celălalt părinte, nu decât față de minor, ajungându-se în multe cazuri la agresiune fizică și verbală. Un astfel de comportament pune în pericol siguranța și viața minorului, iar soluțiile, în susținerea interesului superior al copilului, privesc acordarea custodiei exclusive.

Referitor la condamnările enumerate mai sus, precizarea pe care o putem face este că nu întotdeauna acordarea custodiei exclusive are la bază preexistența unei condamnări, precum este cazul unei amenzi, în urma unui conflict, când fapta nu impune și nici nu periclitează starea copilului, ci trebuie ca temeiul condamnării să fie strâns legat de abilitatea părintelui respectiv de a se conforma drepturilor și obligațiilor intrinsece autorității părintești.

Orice alt motiv, comportament, factor de risc pentru copil, poate constitui un motiv solid pentru dispunerea autorității părintești în sarcina unuia dintre părinți.

Printre cel mai des întâlnite în practica judiciară sunt: distanța foarte mare dintre cei doi, fapt ce determină imposibilitatea de a păstra legătura și de a fi la curent cu situația copilului, fie refuzul repetat al părintelui de a își exprima acordul cu privire la aspecte necesare educării, creșterii sau dezvoltării minorului (exemplul concret fiind necesitatea unei semnături pentru a se putea acționa în beneficiul copilului). Cu privință la acest tip de comportament, refuzul trebuie să fie dovedit, din practică, este vorba despre un refuz cerut în scris, putând, în asemene mod, să fie demonstrat refuzul.

Pe de altă parte, dezinteresul celuilalt față de minor, întâlnit sub diverse forme: neimplicare financiară, morală, fizică în viața copilului, situații care, bineînțeles, necesită să fie demonstrate.

Cutumiar, pentru a forma un dosar palpabil, ce este finalizat printr-o hotărâre favorabilă părții îndreptățite să solicite exercitarea autorității părintești exclusive, se poate solicita consultanța (fie că este vorba despre asistare, fie că vorbim despre reprezentare) unui avocat, persoană specializată să faciliteze procedura de obținere a unui întreg probatoriu.

În încheierea articolului cu privire la condițiile în care poți obține autoritatea părintească exclusivă sau, spus în limbaj colocvial, custodia exclusivă, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația în materie de divorț și partaj, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Importanța avocatului ales înainte de începerea procedurii de divorț”, am arătat că situațiile în care este incidentă o desfacere a căsătoriei prezintă o dinamică diversă, iar fiecare împrejurare valorificată atent de către un avocat poate înclina balanța în favoarea cauzei tale. În legătură cu acest aspect, am arătat în cuprinsul articolului, concret, de ce este necesar să consulți un avocat înainte ca procedura de divorț să fie deschisă și cum poate schimba el soarta unui eventual proces. Mai mult decât atât, în articolul „Încredințarea copilului și dreptul la vizită. Când, cum și în ce condiții?” am arătat ce reprezintă și în ce constă încredințarea copilului, când și în ce condiții poate avea loc.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodivort.ro.