d
Follow us

Drepturi în caz de divorț: Custodia copiilor și partajul bunurilor într-o căsnicie complicată

Mă numesc Elena și sunt căsătorită de 15 ani. Avem trei copii, doi băieți de 14 și 12 ani și o fetiță de 8 ani. În ultimii ani, soțul meu a devenit din ce în ce mai distant. Lucrează puțin, iar veniturile lui nu acoperă toate cheltuielile, așa că am fost nevoită să lucrez și eu, în plus față de grija casei și a copiilor.

Cel mai grav însă este că am descoperit recent că are o relație extraconjugală, lucru pe care l-a negat la început, dar pe care ulterior l-a recunoscut. Mi-a spus că vrea să divorțăm, dar fără să împărțim bunurile comune, deoarece el consideră că sunt doar ale lui, pentru că le-a plătit din veniturile lui.

Am investit și eu mult în familie și am fost mereu implicată în creșterea copiilor. Ce șanse am să obțin partaj corect și custodia copiilor? Ce drepturi am în această situație?

 

Întrebare adresată de: nume anonimizat de către platformă

Răspunsul avocatului:

Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în dreptul familiei, respectiv divorț și partaj, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

Situația dvs. implică mai multe aspecte juridice importante, iar legislația românească vă oferă drepturi clare în acest context. Iată soluțiile:

1. Partajarea bunurilor comune:

Conform Codului Civil, bunurile dobândite în timpul căsătoriei sunt considerate bunuri comune, indiferent de cine a contribuit financiar mai mult la achiziția lor. Aportul dvs. ca părinte și administrator al gospodăriei contează la fel de mult ca și veniturile directe. În cadrul partajului, se va stabili o împărțire echitabilă, de obicei 50-50, dar acest raport poate fi ajustat dacă dovediți o contribuție mai mare.

2. Obținerea custodiei copiilor:

Instanța decide custodia ținând cont de interesul superior al copiilor. În majoritatea cazurilor, autoritatea părintească este comună, iar locuința copiilor la unul dintre părinți. În cazul dumneavoastră, vedem drept o soluție optimă autoritatea părintească comună, iar locuința copiilor la dumneavoastră. Argumentele pentru locuința minorilor în favoarea dumneavoastră sunt implicarea activă în creșterea lor și mediul stabil pe care îl oferiți. Soțul poatea beneficia de drept de vizitare.

3. Pensie alimentară pentru copii:

Soțul are obligația legală de a contribui la întreținerea copiilor. Valoarea pensiei alimentare se stabilește în funcție de veniturile lui și nevoile copiilor.

4. Divorțul din culpă:

Faptul că soțul dvs. a avut o relație extraconjugală poate constitui un motiv de divorț din culpă exclusivă.

5. Sprijin juridic în toate etapele:

Procesul de divorț și partaj poate fi complicat, dar un avocat specializat vă poate ajuta să prezentați toate dovezile relevante și să negociați cele mai bune condiții pentru dvs. și copii.

Vă recomandăm să ne contactați pentru a analiza în detaliu situația dvs. și pentru a stabili cea mai eficientă strategie juridică. Suntem alături de dvs. pentru a vă asigura protecția drepturilor și siguranța copiilor.

Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați. Puteți consulta o în întrebare folositoare „Cum se face partajul?„. Mai mult decât atât, în articolul „Importanța avocatului ales” am arătat cum te poate ajuta un avocat atăt înainte, cât și în timpul procesului de divorț

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avodivort.ro.