Totul despre divorțul din culpa exclusivă a unuia dintre soți
Printre cazurile de divorț, întâlnim și divorțul pentru motive temeinice sau divorțul din culpa exclusivă, așa cum mai este cunoscut.
Instanța de judecată poate pronunța divorțul din culpa exclusivă a unui dintre soți sau din culpa lor comună, în funcție de situația pe care a reținut-o în urma administrării întregului material probator.
Dintre aceste două ipoteze interesează, în primul rând, divorțul pronunțat din culpa exclusivă a unuia dintre soți din cauza consecințelor pe care le produce.
În acest sens, menționăm faptul că legea sancționează soțul care este vinovat de destrămarea căsătoriei.
Astfel, dacă ești infidel, ai un comportament violent, refuzi să locuiești împreună cu soțul/soția fără a avea un motiv justificat ori există alte asemenea situații, iar soțul/soția ta introduce cerere de divorț solicitând desfacerea căsătoriei din culpa ta exclusivă, prezentând probe în acest sens, atunci instanța va admite cererea și va pronunța divorțul din culpa ta exclusivă, acest aspect fiind expres menționat în dispozitivul (partea finală) hotărârii.
Consecințele care urmează acestei situații sunt următoarele:
1. Cu privire la cheltuielile de judecată
Regula este că plătește acela care pierde procesul, iar pentru faptul că divorțul a fost pronunțat împotriva ta, instanța reținând culpa ta exclusivă, se consideră că tu ești cel care a pierdut, motiv pentru care vei fi obligat, la cererea celuilalt soț, să îi restitui cheltuielile pe care le-a făcut cu procesul de divorț. Acestea pot consta în taxă judiciară de timbru, onorariu avocat, cheltuieli de transport/cazare/masă pentru martori, precum și orice alte cheltuieli efectuate pentru procesul de divorț.
2. Atribuirea beneficiului contractului de închiriere
Acest aspect se referă la faptul că, dacă nu este posibil să locuiți în continuare împreună în același imobil ori nu vă înțelegeți cu privire la cine să rămână sau ce să faceți efectiv cu locuința respectivă, va decide instanța de judecată. Dar, în acest caz, pentru a rezolva conflictul, instanța trebuie să țină cont de anumite criterii legale, și anume interesul superior al copiilor minori, culpa în desfacerea căsătoriei și de posibilitățile locative proprii ale foștilor soți.
În alte cuvinte, dacă există copii minori, se va avea în vedere, în primul rând, ce este cel mai bine pentru ei.
Dacă nu există copii minori, instanța va avea în vedere culpa în desfacerea căsătoriei, aici prezentând interes dacă s-a reținut culpa ta exclusivă, pentru că, în acest caz, tu vei fi sancționat, beneficiul nefiindu-ți atribuit.
De asemenea, regula este că soțul căruia i s-a atribuit beneficiul contractului de închiriere trebuie să plătească celuilalt soț o indemnizație care să îl ajute cu cheltuielile de instalare într-o altă locuință, dar legea prevede expres că, dacă divorțul a fost pronunțat doar din vina ta, atunci pierzi și dreptul de a obține o asemenea indemnizație.
3. Obligația de întreținere între foștii soți
Ca regulă, obligația de întreținere între soți încetează la desfacere căsătoriei, însă există o ipoteză în care obligația de întreținere poate exista și între foștii soți.
Astfel, dacă te afli în nevoie din cauza unei incapacități de muncă care a intervenit înainte sau în timpul căsătoriei, poți cere și obține întreținere de la fostul tău soț, însă dacă s-a reținut în hotărârea de divorț că doar tu ești vinovat de destrămarea căsătoriei, ai dreptul să primești această întreținere doar timp de un an de la divorț, iar nu cât timp ai nevoie.
Condițiile pentru acordarea întreținerii sunt expres prevăzute de lege și este necesar să se stabilească în concret, în funcție de împrejurări, dacă acestea sunt îndeplinite sau nu, motiv pentru care devine evidentă nevoia de a beneficia de ajutor de specialitate din partea unui avocat.
4. Prestația compensatorie
Această instituție presupune ca divorțul să creeze un dezechilibru semnificativ între condițiile de viață din timpul căsătoriei și cele existente după încetarea acesteia, în sensul că soțul nevinovat nu mai beneficiază de același nivel de trai din punct de vedere material, dar și spiritual, nemaiavând același acces la informație, cultură și alte asemenea lucruri.
Ori, dacă ești vinovat de desfacerea căsătoriei, nu mai ai dreptul să soliciți de la celălalt soț o sumă de bani care să compenseze acest dezechilibru pe care l-ai suferit în urma divorțului.
5. Exercitarea autorității părintești
Dacă ai copii minori, trebuie să cunoști faptul că vinovăția în ceea ce privește divorțul nu te cataloghează în mod obligatoriu ca fiind un părinte rău.
De aceea, chiar dacă divorțul a fost pronunțat din culpa ta exclusivă, poți obține ca măsurile privind minorul să fie stabilite în favoarea ta, în sensul ca locuința copilului să fie stabilită la tine ori alte asemenea aspecte.
Cu toate acestea, dat fiind faptul că, în practică, instanțele au în vedere și acest element ce ține de culpa ta, este absolut necesar să apelezi la serviciile unui avocat specializat în materia dreptului civil sau avocat civil, cum mai este cunoscut în practică, pentru a contura o apărare solidă în obținerea celor mai bune rezultate legate de stabilirea măsurilor privind minorul în favoarea ta.
6. Donațiile
Și sub acest aspect, culpa ta exclusivă poate prezenta importanță.
Astfel, hotărârea de divorț care indică vina ta poate reprezenta un mijloc de probă pentru dovedirea ingratitudinii, adică a faptului că nu meriți ce ai primit ca donație din cauza comportamentului pe care l-ai avut față de soțul tău. Așadar, acesta poate revoca donația, luându-ți înapoi ceea ce ți-a dat.
Procesul de divorț din motive temeinice (culpă) este unul dintre cele mai complicate, atât sub aspect probator, cât mai departe sub aspectul consecințelor pe care le produce și de aceea este necesar, dacă te afli într-o asemenea situație, să apelezi la serviciile unui avocat pentru a contura o strategie astfel încât să poți obține cel mai avantajos rezultat.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația în materie de divorț și partaj, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Cum poți obține despăgubiri în urma divorțului?”, am arătat, în detaliu, cum poți obține despăgubiri în urma divorțului, care este temeiul de drept al acestor despăgubiri și în ce constă. Mai mult decât atât, în articolul „Ce impact are divorțul asupra bunurilor soților și ce se întâmplă cu cele dobândite în viitor?” am arătat ce reprezintă noțiunea de regim matrimonial, care este efectul încetării lui și ce se întâmplă cu bunurile soților dobândite înainte și după divorț.
Mariana Dimitriu
Buna ziua,
Dupa o relatie de casnicie de 15 ani, sotul meu s-a deschis sa pună capăt căsătoriei. De aproximativ 5 ani de zile are o relație extraconjugală și a decis sa continue cu acea persoana. Mi-a spus ca urmează sa primesc acasă citație pentru divorț. Va rog sa îmi spuneți cum sa procedez pentru a stabili o întâlnire cu un avocat de la dumneavoastră specializat în divorțuri pentru București și sa îmi preia dosarul.